czwartek, 3 września 2015

Pieczona pierś z kurczaka z plastrami cukinii







Dziś zaproponuję Wam pyszną i delikatną pierś z kurczaka. Oczywiście z dużą ilością rozpływających się w ustach plastrów cukinii.

  Kurczak ten jest idealny na każdą okazje czy to na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi a nawet na eleganckie przyjęcie.

 Przygotowuje się go bardzo szybko ( nie licząc czasu, w którym stoi w lodówce).  Zresztą znika z talerza równie szybko.

Zapraszam!!!!

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka,
2 cukinie,
pęczek koperku,

5 łyżek oliwy lub oleju,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w mniejsze plastry.  Oliwę lub olej mieszamy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajemy koperek. Dokładnie nacieramy kurczaka marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Po dwóch godzinach kurczaka układamy w foremkę. Cukinię kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Układamy pomiędzy kurczaka. Pieczemy 180C przez ok. 30-40 min.

 

Smacznego!!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz