Cukinia to
zdecydowanie moje ulubione warzywo. I
ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania. Były już mielone, cukinia faszerowana,
kurczak z cukinią i surówka.
Teraz kolej na
placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne.
Idealne na przekąskę, kolację a nawet
obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje
idealnie.
Zapraszam!!!!
Zapraszam!!!!
Składniki:
1 cukinia ( większa),
1 woreczek ryżu,
sól,
pieprz,
olej lub oliwa do smażenia
Sos
jogurtowo-koperkowy
200 ml jogurtu naturalnego,
pęczek posiekanego
koperku,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko. Uważamy,
żeby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinię ścieramy na
grubszych oczkach, lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z
nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie
dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie
mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej
patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki.
Wszystkie składniki sosu mieszamy
ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz