czwartek, 10 września 2015

Sałatka z ryżem i tuńczykiem


 


Dziś pora na kolejną sałatkę. Tym razem na bazie ryżu.  Pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.  Jednak gotując ryż musimy uważać, żeby go nie rozgotować. Z rozgotowanym ryżem  sałatka ta nie smakuje tak dobrze.

Miłośnicy zdrowego i lekkiego odżywiania mogą zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

Zapraszam!!!

 
 

Składniki:

3 woreczki ryżu,
1 puszka kukurydzy konserwowej,
1 puszka tuńczyka w oleju,

1 czerwona papryka,
5 łyżek majonezu,
sól,
pieprz

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Jak ostygnie dodajemy do niego kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, tuńczyka i majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra ! Tylko ja dałbym dwie puszki tuńczyka ( te z Biedronki ) , wtedy smak ryby będzie bardziej wyrazisty , i dałbym cały słoik majonezu ( 400 ml ) bo z pięcioma łyżkami sałatka jest za sucha ... a poza tym ... PYCHA :) ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Passion of Cooking14 września 2015 10:14

    A to kwestia smaku. Ja nie lubię jak sałatki mają dużo majonezu. Ale każdy lubi coś innego. Grunt, że smakuje;-)

    OdpowiedzUsuń