Sezon na grzyby trwa
i podobno coraz więcej pojawia się ich w lasach.
Ja w tym roku nie
miałam jeszcze okazji, żeby iść na grzyby. Ale od mamy dostałam słoik suszonych
podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę
grzybową z ziemniaczanymi kluskami.
Można ją zrobić na
bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie.
Moje zupy są
zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, ze nie każdy lubi
warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać
do czegoś innego.
Zamiast klusek
można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z
ziemniaczanymi kluskami.
Zresztą
przekonajcie się sami.
Zapraszam!!!
Składniki na
bulion warzywny:
3 marchewki,
2 pietruszki,
0,5 selera,
wegeta (ilość wedle uznania),
sól,
pieprz,
1 łyżka ziela angielskiego,
6 liści laurowych,
5 l wody
Składniki na
zupę:
0,4 kg suszonych grzybów,
5l bulionu warzywnego lub mięsnego,
4 łyżeczki śmietany 18%,
1 cebula ( większa),
4 łyżki octu
4 łyżki octu
Składniki na
kluski ziemniaczane:
3 kg ziemniaków,
2 łyżeczki soli,
mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”,
zależy to od rodzaju ziemniaków)
Wykonanie zupy:
Do gotującego bulionu dodajemy
całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn. zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je
i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to
doprawiamy solą i pieprzem.
Jak już zupa będzie gotowa zabielamy
ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę
śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze
raz. Następnie dodajemy śmietanę do
zupy. Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy kilka minut i gotowe.
Wykonanie klusek:
Ziemniaki ścieramy na tarce na
najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby
ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną
z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki
dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki.
W większym garnku gotujemy
lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą
łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy
przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!!!!
Tak mało warzyw na 5 l wywaru?
OdpowiedzUsuńJa daję tyle. Warzywa nie mogą zdominować smaku zupy grzybowej. Ale jeżeli ktoś lubi to można dodać więcej;-)
UsuńOk, dzięki za odpowiedź ;)
Usuń