poniedziałek, 28 września 2015

Zupa grzybowa



Sezon na grzyby trwa i podobno coraz więcej pojawia się ich w lasach.  

Ja w tym roku nie miałam jeszcze okazji, żeby iść na grzyby. Ale od mamy dostałam słoik suszonych podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami.

Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie.

Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, ze nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego.

 

Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.

 

Zresztą przekonajcie się sami.

 

Zapraszam!!!

 

Składniki na bulion warzywny:

 

3 marchewki,

2 pietruszki,

0,5 selera,


wegeta (ilość wedle uznania),

sól,

pieprz,

1 łyżka ziela angielskiego,

6 liści laurowych,

5 l wody

 

 

Składniki na zupę:

 

0,4 kg suszonych grzybów,

5l bulionu warzywnego lub mięsnego,

4 łyżeczki śmietany 18%,

1 cebula ( większa),

4 łyżki octu

 

Składniki na kluski ziemniaczane:

 
3 kg ziemniaków,

2 łyżeczki soli,

mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)

 


Wykonanie zupy:

 

Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn.  zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.

Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i  wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.  Następnie dodajemy śmietanę do zupy.  Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy kilka minut i gotowe.

 

Wykonanie klusek:

 

Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki.

W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch.

 

 

Smacznego!!!!

3 komentarze:

  1. Tak mało warzyw na 5 l wywaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking3 października 2015 11:22

      Ja daję tyle. Warzywa nie mogą zdominować smaku zupy grzybowej. Ale jeżeli ktoś lubi to można dodać więcej;-)

      Usuń
    2. Ok, dzięki za odpowiedź ;)

      Usuń