Banoffee to pyszne
ciasto bez pieczenia. W swoim składzie ma puszystą i słodką bitą śmietanę,
delikatne banany i masę toffi. I to właśnie bananom i masie toffi zawdzięcza
swoją nazwę.
Ciasto to wyglądem
przypomina słynnego 3 Bita. Ale tylko wyglądem bo w smaku jest już zupełnie
inne. I powiem Wam, że dla mnie i dla tych którzy je próbowali jest o wiele
lepsze od 3 Bita ;-)
Pierwszy raz zrobiłam
je na Sylwestra i od tej pory często będzie gościć w moim domu.
Zapraszam!!!
Składniki:
Spód:
300 g herbatników,
200 g masła ( dobrej jakości),
Masa:
600 ml śmietany 30% lub 36% ( do ubijania),
3 łyżki cukru pudru,
3 fixy do śmietany,
Dodatkowo:
3 banany,
1 puszka masy kajmakowej,
kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, mieszamy
dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód
przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy.
Banany obieramy, kroimy w
plasterki i układamy na herbatnikowy spód. Na banany wylewamy masę kajmakową.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy do śmietany. Gotową masę
przekładamy na nasze ciasto.
Wierzch posypujemy startą
czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na kilka
godzin.
Smacznego!!!
Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJa je robiłam pierwszy raz, ale bardzo przypadło nam do gustu.
Usuń