Tak jak już kiedyś
pisałam uwielbiam makarony i szpinak pod każdą postacią, więc dziś zapraszam
Was na pyszny i syty makaron farfalle z kurczakiem i szpinakiem.
Bardzo prosty i
szybki do przygotowania. A jego smak zachwyci
nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem.
Makaron możemy dać
dowolny. A lubiący sosy śmietanowe pod
koniec gotowania mogą dolać śmietany najlepiej 30%. Ja robiąc to danie robię zawsze dwie wersje –
ze śmietaną dla męża i bez śmietany dla mnie.
Obie są pyszne, ale
ja jednak jak każda kobieta wolę wersję lżejszą, mniej kaloryczną. ;-)
Jestem ciekawa, którą
wersję Wy bardziej lubicie?
Zapraszam!!!
Składniki ( na 3-
4 porcje) :
1 pierś z kurczaka,
2 cebule mniejsze lub 1 duża,
300 g mrożonego szpinaku,
sól,
pieprz,
oliwa lub olej do smażenia,
ok. 400 g makaronu Farfalle
Wykonanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Smażymy.
Kurczaka myjemy, osuszamy a
następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka, smażymy, przyprawiamy solą i
pieprzem.
W połowie smażenia kurczaka
dodajemy zamrożony szpinak. Dusimy do momentu, aż wszystkie składniki będą
miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy wedle przepisu
na opakowaniu. Następnie mieszamy z
kurczakiem i szpinakiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz