Od jakiegoś czasu
ciasto to króluje na grupach kulinarnych.
Przepis bardzo mi się spodobał, bo ma moje
ulubione mleko w proszku i postanowiłam
go wypróbować.
I powiem Wam, że się
nie zawiodłam. Ciasto wyszło bardzo smaczne,
delikatne nie za słodkie. Jeżeli
tak jak ja lubicie mleko w proszku myślę, że będzie Wam smakowało.
Przepis wygląda na
czasochłonny, ale to tylko pozory. Warstwy robi się w między czasie.
W oryginalnym
przepisie kakaowy biszkopt jest nasączany w pączu z herbaty i rumu, ja z tego
zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie
tego pomijać.
Zapraszam!!!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
I krem:
3 łyżki maki pszennej,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
2 op. cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
1 l mleka,
150 g masła,
II krem:
250 g masła,
2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
0,5 szklanki wody,
¾ szkl. cukru,
1 paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem,
następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajmy do masy jajeczno- cukrowej.
Gotową masę przekładamy do blachy
wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
Pieczemy ok. 30 min. w 180C. Po
wystudzeniu biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
Krem I :
Odlewamy półtorej szklanki mleka,
dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Dokładnie mieszamy.
Resztę mleka gotujemy z cukrem
waniliowym i zwykłym. Jak już się zagotuje to dodajemy do niego mleko z mąką.
Dokładnie mieszamy, gotujemy kilka minut. Budyń powinien zrobić się bardzo
gęsty.
Odstawiamy do całkowitego
wystygnięcia.
Jak budyń wystygnie miksujemy go
z masłem na gładką masę.
Krem dzielimy na pół. Pierwszą
połowę rozsmarowujemy pomiędzy blaty biszkoptu. Drugą połową kremu smarujemy
wierzch biszkoptu.
Biszkopty przekrajamy na pół i
układamy je na biszkopcie posmarowanym kremem rozsmarowaną częścią do dołu.
Krem II:
Masło gotujemy z wodą i cukrem. Odstawiamy
do całkowitego wystudzenia. Do
ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Następnie dzielimy masę na
dwie połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku a do drugiej 2 łyżki
kakao.
Kremy z mleka w proszku wylewamy
na przemian za pomocą łyżki pomiędzy
biszkopty.
Gotowe ciasto odstawiamy na kilka
godzin do lodówki. Kroimy w połowie biszkoptów.
apetyczne
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuńbardzo ciekawy przepis - pierwszy raz spotykam się z tym ciastem.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)przepis bardzo fajny. Polecam ;-)
UsuńA ja jeszcze nie widziałam takiego ciasta. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i rzeczywiście jest bardzo smaczne ;-)
UsuńTe kremy z mleka wyszły odrazu bardzo gęste zanim zaczęłam wylewac dlaczego??
OdpowiedzUsuńWreszcie prawdziwy przepis na maśle z gotowaną masą budyniową /dałam 1 kostkę masła/, a nie z dziwnymi chemicznymi proszkami . Pycha , polecam.
OdpowiedzUsuńGóra smaku
OdpowiedzUsuń