środa, 6 stycznia 2016

Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami


 


Zupa ta chodziła za mną od dłuższego czasu. A że zrobiło się bardzo zimno a ona jest idealna na taką pogodę bo świetnie rozgrzewa postanowiłam ją w końcu zrobić.

I powiem Wam, że się nie zawiodłam. W smaku jest bardzo pyszna, a dzięki mięsnym kuleczkom bardzo syta. Myślę, że będzie to miła odmiana dla naszych tradycyjnych zup: pomidorowej, ogórkowej czy rosołu. I co najważniejsze zadowoli każdego domownika.

Zapraszam!!!

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
0,5 bułki ( kajzerki),
3 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
0,5 selera( małego),
garść natki pietruszki,
4 serki topione Hochland (podłużne po 100g każdy, o różnych smakach- najlepiej bez dodatków),
sól,
pieprz,
liście laurowe,
ziele angielskie,
woda

 

Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion ( ok. 4 litrów) z startą na grubych oczkach marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione. Gotujemy aż serki się roztopią i zagęszczą zupę.

Na wierzch sypiemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z  dowolnym makaronem lub grzankami czosnkowymi.

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz