Pierogi niestety są
bardzo czasochłonne, ale według mnie ich smak jest wart każdej pracy.
Zdecydowanie należę
do fanów pierogów i powoli zaczynam lubić ich lepienie. ;-)
Przygotowując pierogi
z mięsem musimy pamiętać, że farsz musi
mieć wyrazisty smak i co najważniejsze nie może być suchy.
Zapraszam!!!
Składniki na
ciasto:
1 kg. mąki,
0,5 l gorącej wody,
szczypta soli,
Składniki na
farsz:
1,5 kg mięsa ( łopatki, szynki itp.)
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól,
pieprz,
Wykonanie:
Mięso gotujemy razem z warzywami
do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie
mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie suche możemy dolać do
niego wywaru w którym się gotowało. Mięso musi być wilgotne.
Mąkę przesiewamy do większej
miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie
ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może
się kleić.
Następnie dzielimy ciasto na
mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy
kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na
pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie
miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem.
Gotowe pierogi układamy na tacy,
tak aby się nie skleiły.
Pierogi gotujemy w gorącej i
lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi
układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły.
Podajemy podsmażone lub ugotowane
i okraszone cebulką.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz