czwartek, 14 stycznia 2016

Pierogi z mięsem




 

Pierogi niestety są bardzo czasochłonne, ale według mnie ich smak jest wart każdej pracy.

Zdecydowanie należę do fanów pierogów i powoli zaczynam lubić ich lepienie. ;-)

Przygotowując pierogi z mięsem musimy pamiętać, że  farsz musi mieć wyrazisty smak i co najważniejsze nie może być suchy.

Zapraszam!!!

 

Składniki na ciasto:

1 kg. mąki,
0,5 l gorącej wody,
szczypta soli,

 

Składniki na farsz:

1,5 kg mięsa ( łopatki, szynki itp.)
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól,
pieprz,

 

Wykonanie:

Mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie suche możemy dolać do niego wywaru w którym się gotowało. Mięso musi być wilgotne.

Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić.

Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem.

Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły.

Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły.

Podajemy podsmażone lub ugotowane i okraszone cebulką.

 

Smacznego!!!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz