Chyba każdy facet
lubi golonkę. Mój mąż też i od dłuższego
czasu prosił mnie żebym zrobiła taką golonkę. No i w końcu musiałam ją zrobić,
chociaż za nią nie przepadam.
Podobno wyszła bardzo
smaczna. Mięso było miękkie,
rozpływające się w ustach.
Zresztą przekonajcie
się sami.
Zapraszam!!!
Składniki:
5 golonek,
1,2 kiszonej kapusty,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kilka liści laurowych,
garść ziela angielskiego,
5 ząbków czosnku,
sól,
pieprz,
4 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ostrej papryki,
Wykonanie:
Golonki dokładnie myjemy. W większym garnku gotujemy bulion z dodatkiem
marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy
do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż
golonki będą miękkie.
Jak już golonka się ugotuje
odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie nacinamy skórę na golonkach, tak aby
powstała kratka.
W oddzielnej miseczce mieszamy
sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek.
Golonki nacieramy przeciśniętym
przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi przyprawami. Odstawiamy je na
godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami.
Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli
jest bardzo kwaśna to płukamy.
Następnie przekładamy golonki do
rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą.
Pieczemy w 180C ok. 1 godziny.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami
oraz z musztardą i chrzanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz