piątek, 15 stycznia 2016

Golonka z kapustą



 

Chyba każdy facet lubi golonkę.  Mój mąż też i od dłuższego czasu prosił mnie żebym zrobiła taką golonkę. No i w końcu musiałam ją zrobić, chociaż za nią nie przepadam.

Podobno wyszła bardzo smaczna.  Mięso było miękkie, rozpływające się w ustach.

Zresztą przekonajcie się sami.

Zapraszam!!!

Składniki:

5 golonek,
1,2 kiszonej kapusty,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kilka liści laurowych,
garść ziela angielskiego,
5 ząbków czosnku,
sól,
pieprz,
4 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ostrej papryki,

 

Wykonanie:

Golonki dokładnie myjemy.  W większym garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki będą miękkie.

Jak już golonka się ugotuje odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie nacinamy skórę na golonkach, tak aby powstała kratka.

W oddzielnej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek.

Golonki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi przyprawami. Odstawiamy je na godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami.

Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płukamy.

Następnie przekładamy golonki do rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą.

 Pieczemy w 180C ok. 1  godziny.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz z musztardą i chrzanem.

 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz