środa, 20 stycznia 2016

Faworki/Chrusty


 

Karnawał trwa i po woli zbliża się tłusty czwartek. A jak karnawał i tłusty czwartek to muszą być faworki.

Konkurują one z pączkami. A co ja lubię bardziej? Sama nie wiem. I powiem Wam, że trudno mi się zdecydować.

Dziś zapraszam na faworki, a przepis na pączki będzie niebawem ;-)

 

Składniki:

2 szkl. mąki,
4 żółtka,
0,5 łyżeczki cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka spirytusu,
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany,
1 litr oleju do smażenia,
cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wsypujemy cukier oraz sól. Następnie dodajemy spirytus, śmietanę oraz żółtka.  Dokładnie zagniatamy ciasto.

Następnie ubijamy dokładnie ciasto za pomocą drewnianego wałka. Dzięki ubijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu  bardzo kruche.

Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór.

Gotowe faworki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

1 komentarz:

  1. Bardzo często robię chruściki z Pani przepisu, uważam że są super !

    OdpowiedzUsuń