wtorek, 26 stycznia 2016

Cannelloni z mięsem mielonym


 


 
Dziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera.

Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi.

Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest lepsza.

A Wam, która smakuje bardziej??

 

Składniki  na farsz:

0,4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
2 cebule,
4-5 ząbków czosnku,
garść świeżej Bazyli ( lub suszonej),
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
3-4 łyżki oleju lub oliwy,
1 puszka pomidorów ( pokrojonych),
0,4l przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,


Sos beszamelowy:

3 łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
0,5 l mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,

 

Dodatkowo:

 makaron cannelloni,
150 g żółtego sera

 

Wykonie:

Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii.

W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek.  Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.  Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka.

Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. 

Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym.  Na wierzch sypiemy startym serem.

Pieczemy przez ok. 45 - 55 minut w 180C.

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz