Dziś zapraszam Was na
kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla
miłośników mięsa, makaronu i sera.
Jest to świetne danie
zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi.
Jakiś czas temu
robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja
nie umiem się zdecydować, która wersja jest lepsza.
A Wam, która smakuje
bardziej??
Składniki na farsz:
0,4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
2 cebule,
4-5 ząbków czosnku,
garść świeżej Bazyli ( lub suszonej),
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
3-4 łyżki oleju lub oliwy,
1 puszka pomidorów ( pokrojonych),
0,4l przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
0,5 l mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
Dodatkowo:
makaron cannelloni,
150 g żółtego sera
Wykonie:
Na rozgrzanym oleju/oliwie
podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi.
Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż
się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję
na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść
świeżej, posiekanej bazylii.
W drugim garnku rozpuszczamy
masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy
kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać
więcej mleka.
Gotowym farszem napełniamy nie
ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej
smarujemy masłem lub olejem.
Wierzch makaronu polewamy
dokładnie i obficie sosem beszamelowym.
Na wierzch sypiemy startym serem.
Pieczemy przez ok. 45 - 55 minut
w 180C.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz