wtorek, 2 lutego 2016

Kakaowy torcik bezowy





Jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

 Inspirację do tego przepisu znalazłam na blogu „ Moje Wypieki”.

 Powiem Wam, że wyszło bardzo pięknie i smacznie ;-) Myślę, że każdemu będzie smakowało polaczenie lekko słodkiej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietankowym kremem.

Bezę i frużelinę warto jest przygotować dzień wcześniej.

Zapraszam!!!

 

Składniki (na 3 blaty bezowe):

12 białek,
300 g drobnego cukru,
30 g kakao,

 

Składniki na frużelinę:

500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód),
3 łyżki cukru,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody,

 

Składniki na krem:

500 ml śmietany 30% do ubijania,
250 g serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,

 

Dodatkowo:

Wiórki startej gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao.  Trzy płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 26 cm.

Masę dzielimy na 3 części i rozkładamy na wcześniej narysowanych okręgach.

Bezę pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 140C przez 1 godzinę.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Owoce mieszamy razem z cukrem.  Podgrzewamy je na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Jeżeli będzie taka  potrzeba dodajemy więcej mąki.


Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i  serek mascarpone. Masa powinna być sztywna.

Pierwszy blat bezowy układamy na paterze. Na niego wykładamy połowę frużeliny oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Na niego wykładamy resztę frużeliny i masy śmietankowej.  Na koniec kładziemy trzecią bezę. Na wierzch posypujemy startą czekoladą.

Gotowy torcik odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kroimy ostrym nożem z piłką.

Smacznego!!!

 

1 komentarz: