środa, 3 lutego 2016

Kasztanki- mini pączusie





Jutro tłusty czwartek. Jeżeli jeszcze się nie zdecydowaliście co zrobić zapraszam Was do zrobienia Kasztanków- mini pączusiów.

Przepis podpatrzyłam na blogu MyCookbook.pl a oryginał podobno pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Pączusie z tego przepisu są przepyszne, miękkie. A jedyny ich minus to taki, że bardzo uzależniają i nie można przestać ich jeść. Przynajmniej ja tak mam ;-) A co tam raz do roku mogę sobie pozwolić ;-)

I powiem Wam, że jak dla mnie są o wiele lepsze od tradycyjnych pączków.

Zapraszam!!!

 

 

Składniki (na ok. 190 szt.):

500 g mąki pszennej,

20 g świeżych drożdży,

1 szklanka mleka,

3 żółtka,

1 jajko,

50 g cukru,

3 łyżki oleju,

1 łyżka wódki/spirytusu,

sok z połowy cytryny

 

Lukier:

2 szklanki cukru pudru,

 8-10 łyżek gorącej wody,

 

Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie mieszamy.  Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Drożdże powinny podwoić swoją objętość.  Składniki do rozczynu odejmujemy od składników, które są potrzebne do ciasta.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników. Pamiętając o tym, że olej dodajemy na końcu. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite. Jeżeli będzie bardzo klejące podsypujemy mąką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

Jak już ciasto wyrośnie przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy prze kilka minut. Następnie rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm i za pomocą nakrętki od butelki o średnicy  2,5-3 cm wycinamy kółeczka. Gotowe pączusie odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do wyrośnięcia.

Smażymy na rozgrzanym oleju do brązowego koloru. Podczas smażenia warto je obracać i zanurzać w oleju. Gotowe wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze.

 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz