Pyszne i mięciutkie drożdżowe
rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy
dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są
nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-)
Ciasto nie jest
bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam
je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze.
Zapraszam!!!
Składniki:
1 kg mąki,
10 dkg drożdży,
2 żółtka,
2 całe jajka,
4 łyżki cukru,
2 kostki margaryny,
½ szkl mleka,
szczypta soli,
0,5 kg gęstej marmolady
Składniki na
lukier:
1 szkl. cukru pudru,
1 łyżka śmietany 18%
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy
ciepłe ( nie gorące mleko) i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
30-40 min.
Resztę mąki przesypujemy na stolnicę, robimy dołek wsypujemy
sól. Następnie dodajemy margarynę, jajka, żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie zgniatamy ciasto. Odstawiamy je na
15-20 minut. Ciasto musi odpocząć.
Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy w kształt
dużego koła. Rozwałkowane ciasto musi być cienkie ale nie za bardzo bo może się
przerwać.
Koło kroimy na 8 trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta
kładziemy marmoladę. Następnie zwijamy do środka. A później gotowego rogalika
zwijamy w pół księżyc.
Rogaliki pieczemy w 180C aż się zarumienią na złoty kolor na wierzchu i na spodzie ( w moim
piekarniku trwa to ok. 15min) .
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz