czwartek, 25 lutego 2016

Rogaliki drożdżowe


 

Pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie.  Ja je uwielbiam;-)

Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze.

Zapraszam!!!

Składniki:

1 kg mąki,
10 dkg drożdży,
2 żółtka,
2 całe jajka,
4 łyżki cukru,
2 kostki margaryny,
½ szkl mleka,
szczypta soli,
0,5 kg gęstej marmolady

 

Składniki na lukier:

1 szkl. cukru pudru,
1 łyżka śmietany 18%

 

Wykonanie:

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy ciepłe ( nie gorące mleko) i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy  rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 min.

Resztę mąki przesypujemy na stolnicę, robimy dołek wsypujemy sól. Następnie dodajemy margarynę, jajka, żółtka oraz wyrośnięte drożdże.  Dokładnie zgniatamy ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut. Ciasto musi odpocząć.

Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy w kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto musi być cienkie ale nie za bardzo bo może się przerwać.

Koło kroimy na 8 trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta kładziemy marmoladę. Następnie zwijamy do środka. A później gotowego rogalika zwijamy w pół księżyc.

Rogaliki pieczemy w 180C aż się zarumienią na  złoty kolor na wierzchu i na spodzie ( w moim piekarniku trwa to ok. 15min) .

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe smarujemy  lukrem.

Smacznego!!!

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz