czwartek, 18 lutego 2016

Mango Lassi

 
Mango Lassi to indyjski koktajl przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pysznego i soczystego mango.  Spożywany głównie latem podczas upalnych dni.
Niestety u nas rzadko kiedy możemy kupić soczyste, dojrzałe i przede wszystkim słodkie  mango.
 I dlatego w sklepach z azjatycką żywnością możemy kupić koncentrat mango. Koktajl z tego koncentratu wychodzi bardzo smaczny co prawda ze świeżego mango smakuje o wiele lepiej ale zawsze to jakaś alternatywa gdy w sklepach nie ma dojrzałego mango.
Zapraszam!!!
 
Składniki:
2 dojrzałe mango lub 1/3 szkl. koncentratu z mango,
1 szkl. zimnego mleka,
400 ml jogurtu (schłodzonego i nie gęstego),
1,5 łyżeczki cukru
 
Wykonanie:
Świeże mango myjemy, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki.
Jogurt i mleko przelewamy do większego naczynia, dodajemy cukier i mango.  Dokładnie blendujemy.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego!!!
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! U mnie mango lassi w postaci deserku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking18 lutego 2016 16:38

      Ja też uwielbiam ;-) a jako deser sprawdza się idealnie.

      Usuń