Mango Lassi to
indyjski koktajl przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem
pysznego i soczystego mango. Spożywany
głównie latem podczas upalnych dni.
Niestety u nas rzadko
kiedy możemy kupić soczyste, dojrzałe i przede wszystkim słodkie mango.
I dlatego w sklepach z azjatycką żywnością możemy
kupić koncentrat mango. Koktajl z tego koncentratu wychodzi bardzo smaczny co
prawda ze świeżego mango smakuje o wiele lepiej ale zawsze to jakaś alternatywa
gdy w sklepach nie ma dojrzałego mango.
Zapraszam!!!
Składniki:
2 dojrzałe mango lub 1/3 szkl. koncentratu z mango,
1 szkl. zimnego mleka,
400 ml jogurtu (schłodzonego i nie gęstego),
1,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Świeże mango myjemy, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i
kroimy w mniejsze kawałki.
Jogurt i mleko przelewamy do większego naczynia, dodajemy
cukier i mango. Dokładnie blendujemy.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje
schłodzone.
Smacznego!!!
Uwielbiam! U mnie mango lassi w postaci deserku :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ;-) a jako deser sprawdza się idealnie.
Usuń