wtorek, 9 lutego 2016

Karkówka w sosie słodko- kwaśnym




 

Po raz pierwszy tą karkówkę robiłam podczas Świąt Bożego Narodzenia i zrobiła ogromną furorę. Znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Od tamtej pory co jakiś czas pojawia się w moim menu.

Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko-  kwaśnym sosie dodają fajnego smaku.

Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-)

Zapraszam!!!

 

Składniki:

1,5 kg karkówki,
0,5 kg pieczarek,
3 cebule ( średniej wielkości),
słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l),
200 ml ketchupu,
oliwa/ olej do smażenia + 4 łyżki do zalewy,
mąka pszenna,
sól,
pieprz

 

Wykonie:

Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.  Następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

W między czasie kroimy ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka.

Zalewę od ogórków przecedzamy przez sitko, dodajemy do niej ketchup i olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę, cebulę, pieczarki i ogórki. Całość zalewamy gotową zalewą.

Pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C.

 

Smacznego!!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz