wtorek, 23 lutego 2016

Ryba pieczona z warzywami

 




Dziś zapraszam Was na prosty i szybki przepis na danie rybne. Idealne na obiad.

Bardzo lubię ten przepis bo zawiera sporą ilość ulubionych warzyw.

 Można użyć warzyw mrożonych tylko wcześniej trzeba je rozmrozić, natomiast jeżeli używamy warzyw surowych to wcześniej trzeba je podgotować przez kilka minut.

Po za tym ryba z piekarnika ma o wiele lepszy smak od ryby smażonej na patelni i nie zostawia zapachu w całym mieszkaniu.

Więc jak nie lubić tego dania skoro ma same plusy.  Zresztą przekonajcie się sami.

Zapraszam!!!

 


Składniki:

0,5 kg fileta z ryby może być ze skórą ( ja użyłam dorsza).
0,3 kg warzyw ( może być gotowa mieszanka warzyw),
sól,

pieprz,
odrobina oleju/oliwy

 

Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.  Nacieramy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem lub oliwą. Przekładamy do niej rybę. Warzywa również delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie przekładamy na rybę.

Pieczemy w 180C przez 30 minut.

Smacznego!!!

1 komentarz: