Szarlotka sypana to najprostsza
szarlotka na świecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna.
Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera
czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek.
Ciasto ma jeszcze
jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują
się w większości domów.
Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki, którą uwielbiam (zaraz
po szarlotce z połówkami jabłek ;-)).
I jestem pewna, że
Wam również przypadnie do gustu.
Zapraszam!!!
Składniki:
1 szkl. maki pszennej,
1,5 szkl. płatków owsianych,
¾ szkl. cukru ( lub mniej jeżeli jabłka są słodkie),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
200 g masła lub margaryny ( najlepiej zamrożonej),
Wykonanie:
Mąkę, płatki owsiane, cukier i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy i ścieramy na
tarce na grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 26 cm
smarujemy tłuszczem. Na spód wysypujemy
pierwszą część suchych składników i na
to rozkładamy połowę jabłek. Jeżeli
lubicie cynamon to jabłka można delikatnie posypać cynamonem. Następnie sypiemy
kolejną część suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią
porcję suchych składników.
Masło/ margarynę ścieramy na
tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy przez 60 minut w
temperaturze 180C.
Dobre jest wstawić tortownicę w
większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku i tłuszczu może
wypłynąć z tortownicy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz