poniedziałek, 22 lutego 2016

Szarlotka sypana





Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka na świecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna.

 Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek.

Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów.

Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki, którą uwielbiam (zaraz po szarlotce z połówkami jabłek ;-)).

I jestem pewna, że Wam również przypadnie do gustu.

Zapraszam!!!

Składniki:

1 szkl. maki pszennej,
1,5 szkl. płatków owsianych,
¾ szkl. cukru ( lub mniej jeżeli jabłka są słodkie),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
200 g masła lub margaryny ( najlepiej zamrożonej),

 

Wykonanie:

Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem.  Na spód wysypujemy pierwszą część  suchych składników i na to rozkładamy połowę jabłek.  Jeżeli lubicie cynamon to jabłka można delikatnie posypać cynamonem. Następnie sypiemy kolejną część suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią porcję suchych składników.

Masło/ margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.

Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.

Dobre jest wstawić tortownicę w większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku i tłuszczu może wypłynąć z tortownicy.

 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz