U mnie miesiąc
rozpoczyna się makaronowo. Zresztą jak pewnie zauważyliście makarony często goszczą
w moim menu ;-). Szybko się je robi, nie wymagają skomplikowanych składników,
smakują wyśmienicie. Same plusy jak dla
mnie .
Dziś kolej na
przepyszne Spaghetti Carbonara. Makaron z wędzonym boczkiem, kremowym sosem i
koniecznie z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Pycha !!! Zresztą
przekonajcie się sami.
Zapraszam!!!
Składniki ( na ok.
4 porcje):
200 g wędzonego boczku,
400 g makaronu spaghetti,
200 ml słodkiej śmietany,
pęczek natki pietruszki,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Najlepiej bez użycia
oleju. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem
i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron przekładamy na patelnię do
boczku i zalewamy sosem. Dokładnie
mieszamy i gotujemy przez 3-5 minut na mniejszym ogniu.
Gorący sos posypujemy parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz