poniedziałek, 1 lutego 2016

Spaghetti Carbonara




U mnie miesiąc rozpoczyna się makaronowo. Zresztą jak pewnie zauważyliście makarony często goszczą w moim menu ;-). Szybko się je robi, nie wymagają skomplikowanych składników, smakują wyśmienicie.  Same plusy jak dla mnie .

Dziś kolej na przepyszne Spaghetti Carbonara. Makaron z wędzonym boczkiem, kremowym sosem i koniecznie z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Pycha !!! Zresztą przekonajcie się sami.

Zapraszam!!!


Składniki ( na ok. 4 porcje):

200 g wędzonego boczku,
400 g makaronu spaghetti,
1 jajko,
200 ml słodkiej śmietany,
pęczek natki pietruszki,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
parmezan

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente.

Boczek kroimy w kostkę i  podsmażamy. Najlepiej bez użycia oleju.  W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  

Makaron przekładamy na patelnię do boczku i zalewamy sosem.  Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 3-5 minut na mniejszym ogniu.

Gorący sos posypujemy parmezanem.

 

Smacznego!!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz