Ci którzy mnie znają
pewnie będą zdziwieni, że zrobiłam pizzę. Ale czasami przychodzi chęć nawet na
rzeczy, za którymi się nie przepada. I tak było u mnie.
Pizzę z tego przepisu
robiłam dwa razy i wyszła pyszna. Jak dla mnie jest o wiele lepsza od tych kupnych;-).
Za pierwszym razem
znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Goście
byli zachwyceni. ;-)
Składniki na pizzę
dajemy takie jakie lubimy. Można kombinować i wymyślać i za każdym razem może to być inna pizza.
Zapraszam!!!
Składniki na
ciasto:
25 g drożdży,
1 szkl. ciepłej wody,
3,5 szkl. mąki,
1 łyżka oliwy,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżka cukru,
¼ szkl. ciepłego mleka
Składniki na sos
pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
2/5 szkl. przegotowanej wody,
3 łyżeczki ziół prowansalskich,
1,5 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz
Składniki na
farsz:
ser,
cebula,
szynka,
pieczarki,
ogórek konserwowy
Wykonanie:
W niedużym naczyniu kruszymy
drożdże, zasypujemy je cukrem. Dodajemy
ciepłe mleko ( mleko nie może być gorące). Następnie dodajemy 3 łyżki mąki,
dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20-30
minut.
Jak już rozczyn wyrośnie dodajemy
go do reszty składników na ciasto. Dokładnie zagniatamy gładkie, elastyczne
ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto
powinno podwoić swoją objętość.
Wszystkie składniki sosu mieszamy
ze sobą. Odstawiamy do lodówki tak, żeby składniki się przegryzły.
Jak już ciasto wyrośnie dzielimy
je na dwie równe części. Formujemy z
nich spody pizzy. Układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy
ulubione składniki. Ser dodajemy kilka minut przed końcem pieczenia.
Pizzę ze składnikami można
odstawić na 20-30 minut. Ciasto wyrośnie i będzie grubsze. Jeżeli wolimy
cieńsze ciasto pomijamy ten etap i od razu wstawiamy pizzę do piekarnika
nagrzanego na 230C i pieczemy przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz