wtorek, 16 lutego 2016

Pizza





Ci którzy mnie znają pewnie będą zdziwieni, że zrobiłam pizzę. Ale czasami przychodzi chęć nawet na rzeczy, za którymi się nie przepada. I tak było u mnie.

Pizzę z tego przepisu robiłam dwa razy i wyszła pyszna. Jak dla mnie jest  o wiele lepsza od tych kupnych;-).

Za pierwszym razem znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

  Goście byli zachwyceni. ;-)

Składniki na pizzę dajemy takie jakie lubimy. Można kombinować i wymyślać  i za każdym razem może to być inna pizza.

Zapraszam!!!

Składniki na ciasto:

25 g drożdży,
1 szkl. ciepłej wody,
3,5 szkl. mąki,
1 łyżka oliwy,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżka cukru,
¼ szkl. ciepłego mleka

 

Składniki na sos pomidorowy:

mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
2/5 szkl. przegotowanej wody,
3 łyżeczki ziół prowansalskich,
1,5 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz

 

Składniki na farsz:

ser,
cebula,
szynka,
pieczarki,
ogórek konserwowy


Wykonanie:

W niedużym naczyniu kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem.  Dodajemy ciepłe mleko ( mleko nie może być gorące). Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20-30 minut.

Jak już rozczyn wyrośnie dodajemy go do reszty składników na ciasto. Dokładnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki tak, żeby składniki się przegryzły.

Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie równe części.  Formujemy z nich spody pizzy. Układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki. Ser dodajemy kilka minut przed końcem pieczenia.
 
 

 
 
Pizzę ze składnikami można odstawić na 20-30 minut. Ciasto wyrośnie i będzie grubsze. Jeżeli wolimy cieńsze ciasto pomijamy ten etap i od razu wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego na 230C i pieczemy przez 15-20 minut.

 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz