Uwielbiam tradycyjne
mielone. Ale czasami mam ochotę na coś nowego.
Ostatnio na
blogu „ Sio - smutki” pojawił się
przepis na mielone z cukinią. Bardzo lubię cukinię, więc postanowiłam
wypróbować przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie
zmodyfikowała.
Dodatek cukinii
sprawił, że kotlety są bardzo miękkie i soczyste. Po prostu rozpływają się w
ustach.
Zresztą przekonajcie
się sami.
Zapraszam!!!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego),
2 cukinie ( średniej wielkości)
1 jajko,
0, 5 bułki namoczonej w wodzie,
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy
ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy końcówki i ścieramy ja na tarce na
grubych oczkach. Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku aby obciekła z
nadmiaru wody.
Mięso mieszamy z odsączoną bułką,
jajkiem, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodajemy odsączoną cukinię.
Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz