Właśnie sobie
uświadomiłam, że w tym roku jeszcze nie robiłam ogórków małosolnych. Więc
szybko pobiegłam do sklepu i nadrabiam zaległości.
Przepis mam od mojej
mamy, więc jest sprawdzony i pewny. A przy tym prosty, każdy sobie z nim poradzi.
Najważniejsze aby użyć ogórków dobrej jakości.
Ja zalewę robię z
gotowanej wody, ogórki wcześniej są dobre to jedzenia. Ale spokojnie można
zrobić je z zimną wodą. Co do soli to na każdy litr wody używamy łyżkę soli.
Zapraszam!!!
Składniki:
1,5 kg ogórków,
3 ząbki czosnku,
koper,
1,5 l zagotowanej wody,
1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Wodę gotujemy, dodajemy do niej
sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem
i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe do zjedzenia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz