poniedziałek, 13 lipca 2015

Ogórki małosolne


 
 

 
Właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku jeszcze nie robiłam ogórków małosolnych. Więc szybko pobiegłam do sklepu i nadrabiam zaległości.

Przepis mam od mojej mamy, więc jest sprawdzony i pewny. A przy tym prosty, każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze aby użyć ogórków dobrej jakości.

Ja zalewę robię z gotowanej wody, ogórki wcześniej są dobre to jedzenia. Ale spokojnie można zrobić je z zimną wodą. Co do soli to na każdy litr wody używamy  łyżkę soli.

Zapraszam!!!

 

Składniki:

1,5 kg ogórków,
3 ząbki czosnku,
chrzan,
koper,
1,5 l zagotowanej wody,
1,5 łyżki soli
 

Wykonanie:

Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe do zjedzenia.

 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz