środa, 8 lipca 2015

Tarta z owocami


 

 
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i kremowej śmietanki.  

Tarta jest przepyszna, a jedynym minusem jest to, że znika za szybko.

Zresztą przekonajcie się sami.

Zapraszam!!!

Składniki:

250 g mascarpone,
200 ml śmietany 30% lub 36%,
3 łyżki cukru pudru,

300 g herbatników,
100 g masła,
600 g owoców ( maliny, truskawki, jeżyny, borówki)
1 galaretka (cytrynowa, agrestowa lub kiwi)


Wykonanie:

Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Herbatniki kruszymy i dokładnie mieszamy z masłem. Gotową masę przekładamy do formy na tartę o średnicy 26cm. Mocno dociskamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła.

Śmietanę ubijamy na małych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Następnie układamy owoce. Owoce smarujemy tężejącą galaretką.

Tartę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz