Za oknem nie grzeje już
słońce tak jak wczoraj ale nadal jest gorąco i strasznie duszno.
Nie wiem jak Wy, ale
ja w takie upały nie mam ochoty na jedzenie. Ale jedna coś trzeba jeść , bez
tego się nie da funkcjonować. Mi najlepiej w takie upalne dni smakują sałatki.
I stąd moja
dzisiejsza propozycja, czyli sałatka z brokułem.
Ta sałatka jest
hitem, każdego posiłku. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego
bardzo zdrowa i pożywna. I co najważniejsze nie ma skomplikowanych
składników.
Przygotowuję ją z
sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem
czosnkowym.
Zapraszam!!!
Składniki:
1 brokuł,
4 jajka,
1 kost. fety,
2 łyżki płatków migdałowych,
200 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki ziół prowansalski,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Brokuł myjemy i gotujemy w
osolonej wodzie. Jak już się ugotuje to przelewamy go zimna wodą, nie straci
koloru i będzie zielony. Jajka gotujemy na twardo. Brokuł jak ostygnie dzielimy na mniejsze
Różki. Układamy w płaskim naczyniu. Pomiędzy brokuł układamy jajka i pomidory
pokrojone w ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Następnie
posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę.
Jogurt naturalny mieszamy z
ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę
polewamy sosem .
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz