czwartek, 2 lipca 2015

Lemoniada arbuzowa


 
 
Uff jak gorąco. I podobno będzie jeszcze gorzej. W związku z tym przygotowałam coś na ochłodę.

Zapraszam Was na pyszną, zimną i orzeźwiającą lemoniadę, która jest smaczną alternatywą tradycyjnej cytrynowej lemoniady. Jest wprost idealna na takie dni jak dziś;-)

Kto ma ochotę na szklaneczkę??

Składniki:

1,5 kg arbuza,
sok z 1 cytryny,
3-4 łyżki cukru,
0,75 l wody niegazowanej,
kilka plasterków cytryny,
listki mięty (ilość wedle uznania)


Wykonanie:

Arbuza oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie  wyciskamy sok. Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy.

Podajemy schłodzoną  z kostkami lodu.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz