czwartek, 2 lipca 2015

Tiramisu


 
 
Włoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto.

Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego nie dojrzałam;-)

Jedyne o czym trzeba pamiętać  to, aby nie moczyć biszkoptów zbyt długo. Staną się wtedy mokre i gąbczaste.

Zapraszam!!!!


Składniki:

2,5 opak. biszkoptów podłużnych (takich po 200g),
4 łyżki likieru  Amaretto,
kakao,

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
500 g serka mascarpone,
1 l. śmietany 30% lub 36%,
4 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

Serek mascarpone ucieramy mikserem na małych obrotach, tak aby był bardzie puszysty i plastyczny.  Następnie ubijamy schłodzone śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, likier i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody.  Na blaszce układamy nasączone w kawie biszkopty.

Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 masy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów ( również nasączonych w kawie). Na to wykładamy resztę masy. Posypujemy kakaem i gotowe.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.


Smacznego!!!

 

1 komentarz:

  1. Jajka nie muszą być surowe. Ja ubijam z cukrem pudrem cztery żółtka nad gorącą wodą i gdy zbieleją, dodaję serek. Bezpiecznie i pyszne. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń