czwartek, 9 lipca 2015

Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami







Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale przede wszystkim za to, że o tej porze roku mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. I dlatego korzystam z tego póki mogę.

Więc dziś zapraszam Was na zupę koperkową z mięsnymi kuleczkami. Co prawda świeży koperek mamy dostępny w sklepach przez cały rok, ale latem jest on najlepszy a zupa koperkowa smakuje najlepiej.

Zawsze przygotowuję zupy na bulionie drobiowym, ale dziś postanowiłam zaszaleć i zrobić cos innego. Wpadłam na pomysł aby zamiast mięsa drobiowego zrobić małe kuleczki z mięsa wieprzowego. Wyszło pysznie.

Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje naprawdę nie wiele czasu. I według mnie smakuje najlepiej z makaronem.

Zresztą spróbujcie sami.

Zapraszam!!!

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
0,5 bułki ( kajzerki),
3 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
0,5 selera,
duży pęczek kopru,
sól,
pieprz,
wegeta,
liście laurowe,
ziele angielskie,
woda


Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion z marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy wegetą. Gotujemy aż warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy drobno siekany koperek i zabielamy zupę śmietaną.

Podajemy z  dowolnym makaronem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz