Uwielbiam lato. Nie
tylko za to, że jest ciepło, ale przede wszystkim za to, że o tej porze roku
mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. I dlatego korzystam z tego póki mogę.
Więc dziś zapraszam
Was na zupę koperkową z mięsnymi kuleczkami. Co prawda świeży koperek mamy
dostępny w sklepach przez cały rok, ale latem jest on najlepszy a zupa
koperkowa smakuje najlepiej.
Zawsze przygotowuję
zupy na bulionie drobiowym, ale dziś postanowiłam zaszaleć i zrobić cos innego.
Wpadłam na pomysł aby zamiast mięsa drobiowego zrobić małe kuleczki z mięsa
wieprzowego. Wyszło pysznie.
Zupa ta jest bardzo
prosta w przygotowaniu i zajmuje naprawdę nie wiele czasu. I według mnie
smakuje najlepiej z makaronem.
Zresztą spróbujcie
sami.
Zapraszam!!!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
3 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
0,5 selera,
duży pęczek kopru,
sól,
pieprz,
wegeta,
liście laurowe,
ziele angielskie,
woda
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z namoczona
w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy
je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion z marchewką,
pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do
bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy wegetą. Gotujemy aż warzywa i
kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy drobno siekany koperek i
zabielamy zupę śmietaną.
Podajemy z dowolnym makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz